Toisenlainen lahja


PhotoCabinet_download_2134
Lahjan valinnassa rajana ovat periaatteessa vain mielikuvitus ja lahjaan käytettävissä olevat varat. Lahjan ei aina tarvitse olla materiaa, vaan se voi olla esimerkiksi palvelu, elämys, lupaus tai teko. Nykyään suositaan myös ns. eettisiä hyväntekeväisyyslahjoja, joissa toisen henkilön nimissä lahjoitetaan kehitysmaahan vaikkapa vesiputki, lehmä, koulutarvikkeita tai puuntamia. Eettiset lahjat tuovat hyvää mieltä kolmelle taholle: lahjan antajalle, lahjan saajalle ja hyväntekeväisyyslahjan vastaanottajalle.

Palvelun tai elämyksen ostaminen lahjaksi voi olla kannanotto turhia tavaroita vastaan ja samala ostaja tulee tukeneeksi yksityisyrittäjyyttä. Erityisesti erilaiset kauneuteen ja terveyteen liittyvät hemmottelupalvelut – hieronnat, kasvo-, käsi- ja jalkahoidot – ovat suosittuja palvelulahjoja, kuten myös ravintolalahjakortit, elokuva-, teatteri- tai konserttiliput. Myös erikoisempia elämyksiä voi ostaa lahjaksi. Kuumailmapallolento, luksusauton vuokraaminen päiväksi, jonkin harvinaisemman urheilulajin kokeileminen ovat juuri sopivia kerran elämässä koettavia elämyksiä, joista jää pysyviä muistoja. Parasta tietysti on, jos lahjan antaja ja lahjan saaja pystyvät jakamaan kokemuksen tai elämyksen.

Lahjat, joista on iloa pitkään lahjan saamisen jälkeen, muistuttavat lahjan antajasta pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi lehtitilaus tai televisiokanavapaketti eivät kulu käytössä kerralla, vaan lahjastaan voi nauttia vaikka koko vuoden.

Rahan antaminen lahjaksi ei ole hullumpi vaihtoehto. Riihikuiva käteinen voi lämmittää erityisesti opiskelijaa, jonka kaikki rahat menevät päivittäisiin elinkustannuksiin. Se, että voi joskus mennä harkitsematta kahville tai ostaa suunnittelematta jonkun vaatekappaleen, on pienituloiselle luksusta.


Toisenlainen lahja